Make your own free website on Tripod.com
               TRAVEL HANDBOOK NEW ENGLAND
INTRODUCTIE   |   AMERIKA OP KLOMPEN   |   SERVICES   |   LINKS   |   MIJN BOEKEN   |   ADVERTEREN   |   CONTACT   |   TAALWISSEL
AMERIKA OP KLOMPEN
BAR HARBOR, Maine 
In vergelijking met Camden is Bar Harbor een jachthaven van internationale allure. Letterlijk, want de plaats wordt aangedaan door gigantische cruise-schepen en bovendien is Bar Harbor een ferry-verbinding rijk met Nova Scotia in Canada. De aantrekkelijke ligging op Mount Desert Island (dat tegenwoordig voor een groot deel gereserveerd is als Acadia National Park) in combinatie met de diepe haven en alle andere charmes die de ruige kust van Maine te bieden heeft, zorgden er voor dat Bar Harbor reeds aan het eind van de 19e eeuw een exclusieve vakantiebestemming werd. Sporen daarvan zijn nog steeds zichtbaar in het grote aantal schitterende mansions, ofschoon een enorme bosbrand in 1947 een fors deel van "Millionaire's Row" verwoestte en een eind maakte aan de periode dat Bar Harbor een speeltuin was voor de Fords, Astors en Rockefellers. Menig landhuis is weliswaar nog steeds in gebruik als zomerhuis voor families die zich een dergelijk optrekje kunnen veroorloven, maar diverse anderen zijn omgebouwd tot prachtige bed & breakfast inn's.


Bar Harbor is een zeldzaam leuke toeristenplaats. Het buitengewoon fraaie Acadia National Park ligt slechts enkele minuten rijden verwijderd en ofschoon dit natuur-gebied zeker een uitgebreid bezoek waard is, kan ook de bezoeker met weinig tijd zich hier uitstekend een dag vermaken. De Park Loop Road is 43,2 km. lang en voert langs tal van interessante uitkijkplaatsen. Ofschoon de rit in theorie in goed een uur gemaakt kan worden, verdient het aanbeveling om minimaal een halve dag uit te trekken. Mooie stopplaatsen, vanwaar u korte of langere wandelingen kunt maken, zijn onder andere Sand Beach, Thunder Hole, Otter Cliffs, Jordan Pond en Eagle Lake. Een (letterlijk) hoogtepunt is de rit naar de top van Cadillac Mountain (466,3 meter; de hoogste top langs de Atlantische kust ten noorden van Brazilie).

Acadia National Park

Naast ontelbare mogelijkheden voor excursies en activiteiten vindt u in Bar Harbor tevens volop mogelijkheden voor gezellig uitgaan. Het stadje telt talloze (goede) restaurants en bars, alsmede gezellige winkel-straten.


Bar Harbour Police Beat
Natuurlijk zijn er in Bar Harbor souvenirshops in overvloed die een keur aan vakantieprullaria in de aanbieding hebben (top 3: vuurrode kreeften, gemoedelijke elanden en wereld-beroemde Maine 'blue berries'), maar als u op zoek bent naar een unieke herinnering aan dit deel van Maine heb ik een veel beter idee: het boek BAR HARBOR POLICE BEAT van Richard Sassaman. In een stijl die veel weg heeft van Garrison Keillor's Lake Wobegon Days doet Sassaman, aan de hand van politierapporten zoals die in de Bar Harbor Times verschenen, verslag van het wel en wee in een toeristenplaats aan de kust van Maine. Mocht u in de veronderstelling leven dat het plaatselijke politiekorps een rustig bestaan heeft, dan helpt dit boek u uit uw dromen. In een schier onuitputtelijke reeks anecdotes verhaalt Sassaman over misdaad, geweld, bedrog en zelfs passie waarmee dienders geconfronteerd worden in het zo gemoedelijk ogende dorp. Mijn favoriete verhalen zijn die van een vrouw die op zaterdagochtend om half zes ondersteboven hangend in Maine Street werd aangetroffen; van de man die geraakt werd door een rondvliegende benzinepomp en van de vrouw in hoge nood die het muurtje langs de brug aanzag voor een opstapje naar het toilet en 10 meter omlaag stortte. BAR HARBOUR POLICE BEAT kost $16 (inclusief verzendkosten) en kan besteld worden bij de auteur Richard Sassaman, Box 234, Bar Harbor, 04609, Maine, e-mail lelilo@hotmail.com. Voor meer informatie zie zijn web site: http://lelilo.editthispage.com/bhpb

omslag Bar Harbor Police Beat